Slovensko má v porovnaní so susedmi najdrahšie benzíny

15.03.2013 Bratislava

Bratislava 15. marca (TASR) - Slovensko má v porovnaní s krajinami V4 a Rakúska najdrahšie benzíny, nafta s daňami je drahšia v Maďarsku a v Česku. Informoval o tom internetový portál natankuj.sk.

Poľsko je na 4. mieste v tabuľkách najlacnejších benzínov a nafty v EÚ. V porovnaní so Slovenskom sú tam benzíny lacnejšie v priemere o 15 eurocentov za liter, nafta o 7 eurocentov za liter.

Benzíny bez daní na Slovensku sú 5. najlacnejšie v EÚ. V porovnaní s okolitými členskými krajinami sú druhé. Nafta bez daní na Slovensku je najdrahšia spomedzi krajín V4 a Rakúska.

Rakúsko má najlacnejšie pohonné látky bez daní v celej EÚ. Benzíny na Slovensku sú dlhodobo pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska. Nižšie nominálne dane z litra nafty vyberá štát iba v Poľsku.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru EÚ lacnejšie o 9,7 eurocenta za liter. "Priemerná cena nafty v EÚ je v porovnaní s našou krajinou vyššia o 4,8 eurocenta za liter."

Benzíny bez daní majú na Slovensku o 2,3 eurocenta za liter nižšiu hodnotu ako priemer v EÚ. "Nafta bez daní je v našej krajine o 3 eurocenty za liter drahšia oproti priemernej hodnote v EÚ."
 

Vyberte región